Dom w Jaworznie

IDEA

Ideą projektu było stworzenie funkcjonalnej i przyjaznej przestrzeni dla czteroosobowej rodziny. Budynek składa się z dwóch kondygnacji: parteru oraz piętra. Parter stanowi strefę dzienną, która została zaprojektowana, jako praktyczna, elegancka przestrzeń otwarta. Wszystkie elementy przestrzenne: ściany, podłogi, sufit mają wyznaczać strefy funkcjonalne oraz tworzyć klimat wnętrza. Płaszczyzny te zostały potraktowane, jako tło, pierwsza warstwa obrazu, którą uzupełniają pozostałe elementy wystroju wnętrz: meble, oprawy oświetleniowe, dodatki. Jasne wnętrza utrzymane w kolorach bieli, szarości oraz drewna zostały uzupełnione dodatkami w kolorach antracytu i mosiądzu. Jasna podłoga złożona z wieloformatowych płytek gresowych wyznacza strefę komunikacji oraz pokoju dziennego. Kuchnię oraz wiatrołap wyznacza ciemniejsza, szara płytka. Sufit to neutralna, biała płaszczyzna, która ma podnosić optycznie pomierzenia oraz nawiązywać do idei nieba / światła. Poszczególne ściany to prostokątne pola materiałowe takie jak biała farba, biała płytka klinkierowa oraz panel fornirowany w kolorze orzecha. Wszelkie otwory miały zostać możliwie niewidoczne, a podziały zminimalizowane. Do realizacji tego zadania użyto drzwi firmy DRE. Szczególną uwagę, na jakość minimalistycznego detalu przywiązywano do płaszczyzna drewnianych. Tutaj zastosowano drzwi ukryte, których obecność zdradza jedynie czarna klamka, która wraz z czarnymi gniazdkami i włącznikami stanowi jedną biżuterię ściany. Drewniane ściany przechodzą w drewniane schody, które sygnalizują wejście na ciepłe, przytulne wnętrze piętra – strefy nocnej. Drewno schodów przechodzi w drewnianą płaszczyznę podłogi, która prowadzi do sypialni. Ściany są białe, łącznie z drzwiami, żeby rozjaśnić wąską przestrzeń korytarza. Podobnie jak na parterze czystą biel dekorują jedynie czarne klamki i osprzęt elektryczny.


Powierzchnia użytkowa - 128,55 m2



11 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie